Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×

Produkty i potrawy regionalne

Polityka europejska koncentruje się na promocji i ochronie swoich oryginalnych, posiadających ściśle określone pochodzenie geograficzne lub specyficzną jakość wynikającą z tradycyjnego sposobu wytwarzania produktów. Są one traktowane jako dobro wyjątkowe, dziedzictwo kulturowe całego kontynentu. Te produkty i opierające się na nich kuchnie narodowe czy regionalne to bardzo istotny element promocji turystycznej Europy, istotna część atrakcyjności turystycznej poszczególnych regionów.

Największym atutem produktów regionalnych i lokalnych jest ich specyficzna jakość, wynikająca z walorów klimatycznych, glebowych czy miejsca wytwarzania. Ponidzie było regionem biednym. Przepisy przekazywano sobie ustnie z pokolenia na pokolenie.

W kolejnych edycjach konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo" ponidziańskie produkty kulinarne uznano za typowe dla regionu.

Jesiotr Zachodni

Składniki:
- 1 kg mięsa z jesiotra
- duża marchew
- czerwona i żółta papryka
- duża cebula
- średni por
- pół szklanki oliwy
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki chrzanu
- szklanka śmietany
- kwaśne jabłko
- 2 łyżki majonezu
- cukier
- sól i pieprz

Sposób przygotowania potrawy:

Oparzonego i oczyszczonego jesiotra kroimy na filety, które myjemy i wycieramy do sucha obkładając plastrami pokrojonej cytryny. W między czasie przygotowujemy warzywa.
Dużą marchewkę, dużą cebulę, średniego pora, czerwoną i żółtą pachnącą paprykę kroimy na kawałki niewiele większe od zapałki. Bardzo krótko obsmażamy na gorącej oliwie, wrzucając je po kolei na patelnię w odstępach około półminutowych. Warzywom nie pozwalamy się nawet zeszklić – są twarde i chrupiące – dzięki takiemu smażeniu, zachowują kształt, kolor i cały swój smak.

Czytaj więcej

Tarta Fasolowa

Tarta Fasolowa foto: Izabela Andruszkiewicz Ciasto na tartę:
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki wody
Masa fasolowa:
Składniki:
- szklanka białej fasoli
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 80 dag ostrego żółtego sera
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- pieprz
- sól

Ciasto na tartę:

Sposób przygotowania:

Masło drobno posiekać. Dodać mąkę, szczyptę soli, wodę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Włożyć do wysmarowanej masłem formy do tart. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Czytaj więcej

Fasola Korczyńska

Historia uprawy

Fasola jest roślina uprawną jednoroczna znaną na terenie Ponidzia, zwłaszcza w Nowym Korczynie, od XVI wieku, zanim jeszcze popularność zdobył ziemniak. O powodzeniu tej uprawy w okolicach Korczyna zadecydowały sprzyjające warunki klimatyczne.
Słoneczne stanowiska, osłonięte od wiatru, żyzna gleba o odczynie zbliżonym do obojętnego. Fasola najlepiej rozwija się w temperaturze 20 – 25 0 C i te warunki region Ponidzia doskonale spełnia.

Zastosowanie lecznicze

Związki odżywcze, sole mineralne i witaminy zadecydowały o dynamicznym rozwoju uprawy tej rośliny. Znane są również od dawna właściwości lecznicze fasoli. Proszkiem z wysuszonych strąków posypywano chore miejsca na skórze ( świeże oparzenia, egzemy i rany), odwary i wyciągi stosowano przeciwko cukrzycy. W lecznictwie ludowym stosuje się ją w chorobach nerek, pęcherza, nadciśnieniu i gośćcu. Obecnie w użyciu są odwary z rozdrobnionych strąków fasoli stosowane pomocniczo w kamicy nerkowej, chorobie reumatycznej i schorzeniach skórnych, co podnosi jej atrakcyjność leczniczą biorąc pod uwagę bliskość Uzdrowiska w Busku-Zdroju.

Czytaj więcej

Fasolowa Przekąska

Fasolowa przekąska foto: Izabela Andruszkiewicz Składniki:
- 50 dag fasoli Jaś
- 1/4 szklanki miodu
- 2 kostki rosołowe
- łyżka majeranku
- sól

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odcedzić wodę w której była moczona i zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby woda przykryła ziarna. Dodać sól i gotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzucić kostki rosołowe i miód. Miękką, ale nie rozgotowaną fasolę osączyć.
Jeszcze ciepłą fasolę wymieszać z majerankiem.

Czytaj więcej

© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013