logo

Stowarzyszenie „Przyszłość Oleszek" promowało gminę Busko-Zdrój podczas Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego w Szigetszentmiklós, który odbył się w dniach 10-13 maja.

Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech

 

Wśród zaproszonych państw znalazły się: Polska, Bułgaria, Macedonia, Niemcy, Rumunia. Busko-Zdrój reprezentowały: Danuta Prędka, Teresa Kozioł, Aldona Stępień, Janina Lechowska. Panie przygotowały na wyjazd mnóstwo pyszności: ruskie pierogi, paszteciki z czerwonym barszczem, gołąbki w sosie pomidorowym, krokiety, zupa borowikowa, a na deser: sernik, jabłecznik, ciasto królewskie i kruche ciasto z owocami. Pragnienie gasiła woda mineralna Buskowianka ufundowana przez Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A.

Każde z państw promowało swój region nie tylko za pomocą potraw, ale również multimedialnej prezentacji, która miała miejsce podczas kulinarnych warsztatów. Festiwalowi towarzyszył pokaz węgierskiego ludowego tańca i występy dzieci oraz wycieczka dla gości do Budapesztu. Na zakończenie festiwalu zagraniczne delegacje wymieniły się regionalnymi produktami.

Wyjazd studyjny – Gastrofest, Szigetszentmiklós odbył się w ramach środków grantowych przyznanych na projekt „Wsparcie na wdrożenie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", pochodzących z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, przyznanych przez LGD Królewskie Ponidzie.

Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech
Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech Promocja Buska na Węgrzech

EHR