Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×

Przecier truskawkowy zwany "musem"

Przecier truskawkowy zwany "musem" foto: Arch. KGW w Błońcu i Nowej Wsi Składniki:
- truskawki
- cukier do smaku
- odrobina kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki pognieść tłuczkiem, aby zostały kawałki owoców, dodać odrobinę cukru i kwasku cytrynowego.

Czytaj więcej

Fasolowa Przekąska

Fasolowa przekąska foto: Izabela Andruszkiewicz Składniki:
- 50 dag fasoli Jaś
- 1/4 szklanki miodu
- 2 kostki rosołowe
- łyżka majeranku
- sól

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odcedzić wodę w której była moczona i zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby woda przykryła ziarna. Dodać sól i gotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzucić kostki rosołowe i miód. Miękką, ale nie rozgotowaną fasolę osączyć.
Jeszcze ciepłą fasolę wymieszać z majerankiem.

Czytaj więcej

Tatar Dersława

Tatar Dersława foto: Arch. Zamek Dersława Składniki:
- karp królewski
- cebula
- ogórek
- jajko
- sól
- pieprz
- olej z lnicy

Sposób przygotowania:

Karp pozyskany z rzeki Nidy oczyścić z ości i pokroić w drobną kostkę dodając sól, pieprz i olej z lnicy.
Ogórek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Podajemy każdy składnik osobno do wymieszania przed konsumpcją.

Czytaj więcej

Kołacz z Kołaczkowic

Kołacz z Kołaczkowic foto: Ilona Marzec Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ½ kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody
- sól do smaku
- łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko, sodę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy a następnie formujemy okrągły placek o średnicy 20 – 25 cm i grubości 5 - 7 cm. Taki placek kładziemy na rozgrzane fajerki i pieczemy przez 45 min. na złoto – brązowy kolor z obu stron.
Podaje się go ze słodkim mlekiem, masłem lub zamiast ziemniaków z sosem np. grzybowym.

Czytaj więcej

Nalewka czosnkowa

Składniki:
- 1 litr białego wytrawnego wina
- 1 szklanka obranego czosnku (zmiażdżyć)
- 20 ml miodu płynnego
- 25 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć razem, wlać do słoja zakręcić i odstawić w słoneczne miejsce na okres 4 tygodni. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem by się wszystko przemieszało. Po tym czasie przecedzić przez bardzo gęste sito (gazę) i jeszcze odstawić na 1-2 dni ponieważ na dnie osadza się osad (mętny). Wtedy bardzo delikatnie zlać z wierzchu klarowną nalewkę.
By była mocniejsza czy słodsza zwiększamy wg uznania spirytus, miód czy czosnek.

Czytaj więcej

© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013