Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×
Zawijaniec drożdżowy z truskawkami foto: Elżbieta Musiał Składniki:
- 60 dag mąki
- 6 żółtek
- 1,5 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- truskawki

Sposób przygotowania:

Mleko dzielimy na dwie części (po połowie). Z jednej połowy przygotowujemy rozczyn dodając do ciepłego mleka drożdże i cukier. Natomiast w drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło. Gdy rozczyn wyrośnie miesza się go z mąką, dodaje się jajka i rozpuszczone w mleku masło.

Przecier truskawkowy zwany "musem" foto: Arch. KGW w Błońcu i Nowej Wsi Składniki:
- truskawki
- cukier do smaku
- odrobina kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki pognieść tłuczkiem, aby zostały kawałki owoców, dodać odrobinę cukru i kwasku cytrynowego.

Nalewka "Damaszka" foto: Barbara Kapusta Składniki:
- 1/2 kg. śliwek "Damacha"
- 1/2 kg. wiśni
- 250 ml. miodu (do zalania wiśni)
- 1/2 l. najlepszego spirytusu
- 2 l. czystej wódki
- 2 l. przegotowanej wody źródlanej
- goździki

Sposób przygotowania:

Śliwki wybrane umyć, osuszyć, wydrylować - włożyć do gąsiora, dodając kilka goździków. Zalać spirytusem i wódką, dobrze zakorkować, odstawić na 4-6 tygodni w ciemne miejsce. Po tym czasie zlać płyn przez lejek wyłożony gazą, a śliwki zalać letnią wodą, dobrze potrząsając, zakorkować i odstawić na tydzień. Następnie przecedzić, dodać sok do alkoholu i pozostawić do sklarowania. W tym samym czasie wziąć 1/2 kg. wiśni, połowę pozbawić pestek.

Anyżówka Zdrojowa foto: Małgorzata Świątek Składniki:
- ¾ l. wody
- 2 łyżki anyżu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny
- 0,5 l. spirytusu
- woda mineralna

Sposób przygotowania:

Opłukane w wodzie nasiona anyżu osączamy na sicie i dodajemy do wody. To gotujemy przez 10 min., później dodajemy cukier, miód i sok z cytryny i wszystko razem gotujemy. Po ostygnięciu dolewamy 0,5 l. spirytusu i uzupełniamy wodą mineralną, tak aby wyszło 1¼ l. Następnie przelewamy do słoja, zawiązujemy i odstawiamy na 5 -6 tygodni. Po tym czasie zlewa się nalewkę do butelek przez lejek z watą.

Składniki:
- ½ baraniny (jagnięciny)
- ½ kg jabłek
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 10 śliwek węgierek
- 1 łyżeczka przypraw ziołowych: estragon, lubczyk, tymianek, kolendra
- pieprz
- sól
- ocet jabłkowy
- smalec

Sposób przygotowania:

Mięso skropić octem jabłkowym, wymieszać z przyprawami i obrumienić na smalcu, osolić, dodać pieprz. Włożyć do rondla, dodać umyte i wydrylowane śliwki oraz umyte oczyszczone z gniazd nasiennych, obrane jabłka. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać posiekany czosnek.

© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013