Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×
Dzianie Wiślickie foto: Grzegorz Kamiński Składniki:
- ok. 0,5 kg wysuszonego ciasta drożdżowego
- ok. 0,5 l mleka
- 10 dag drożdży
- ¾ szklanki cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 15 dag smalcu
- 5-6 jajek
- bakalie
- sól, pieprz, goździki mielone, gałka muszkatołowa - do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe zetrzeć na tarce i rozmoczyć w mleku, dodać ubite z cukrem jajka i rozkruszone drożdże, wyrabiać ręką lub mikserem około 10 min. Następnie wlać rozpuszczony tłuszcz (masło i smalec), dodać bakalie, przyprawić podanymi przyprawami i wyrabiać jeszcze ok. 5 min. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Piec około 50 min. Spożywać na gorąco (tradycyjny sposób), ale można też jeść na zimno.

Kaczka Stopnicka foto: Barbara Kapusta Składniki:
- 1 kaczka
- 6 jabłek
- 10 śliwek suszonych Damach
- sól
- majeranek
- cukier

Sposób przygotowania:

Kaczkę oczyścić, na godzinę przed pieczeniem natrzeć solą i startym majerankiem. Nadziać jabłkami nieobranymi, lecz bez gniazd nasiennych tudzież kilkoma suszonymi śliwkami Damacha. Posolić troszkę, zrumienić od strony piersi, odwrócić, upiec, powoli polewając sosem, odlać tłuszcz, sos naturalny podprawić do konsystencji jusu.

Karkówka faszerowana śliwkami Damachami z sosem śliwkowym foto: Barbara Kapusta Składniki:
- 2 kg karczku
- ½ kg śliwek Damach suszonych
- szczypta majeranku, soli, pieprzu
Składniki:
Sos śliwkowy:
- 30 dag śliwek suszonych Damach
- 1/8 l. mleka
- 1/8 l. śmietanki

Sposób przygotowania:

Karkówkę należy przeciąć wzdłuż (nie do końca) lekko obić wałkiem, natrzeć przyprawami i odstawić na 45 minut. Następnie na mięso wyłożyć umyte, suszone śliwki Damachy, całość rozlać i związać aweniną nicią. Do brytfanny włożyć suszone Damachy, mięso, całość przyprószyć majerankiem. W czasie pieczenia polewać mięso sosem spod pieczeni. Podawać z sosem śliwkowym przygotowanym osobno.

Wino spod Kapturowej Góry foto: Magdalena Wach Składniki:
- 2 kg dojrzałych czereśni
- 0,5 kg wiśni
- 5 litrów wody
- 2 kg cukru
- 1 opakowanie drożdży winiarskich typu ,,Shery"

Sposób przygotowania:

Przygotować matkę drożdżową. Owoce włożyć do plastikowego naczynia rozgnieść wlać wodę i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce, zamieszać raz na dzień. Potem przecedzić i dosłodzić połową cukru. Otrzymany sok przelać do gąsiora, dodać drożdże i założyć rurkę fermentacyjną.

Składniki:
- 1 litr białego wytrawnego wina
- 1 szklanka obranego czosnku (zmiażdżyć)
- 20 ml miodu płynnego
- 25 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć razem, wlać do słoja zakręcić i odstawić w słoneczne miejsce na okres 4 tygodni. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem by się wszystko przemieszało. Po tym czasie przecedzić przez bardzo gęste sito (gazę) i jeszcze odstawić na 1-2 dni ponieważ na dnie osadza się osad (mętny). Wtedy bardzo delikatnie zlać z wierzchu klarowną nalewkę.
By była mocniejsza czy słodsza zwiększamy wg uznania spirytus, miód czy czosnek.

© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013