Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×
Naleśniki Ponidzia
Naleśniki Ponidzia foto: Arch. Zamek Dersława
Ciasto na naleśniki:
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka sklarowanego masła
- mąka ( ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencję)
- oliwa do smarowania patelni (olej z lnicy)
Gulasz:
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1 papryka czerwona
- 30 dag fasoli zielonej (szparagowej)
- 30 dag fasoli czerwonej (jaś karłowy)
- 30 dag pieczarek
- 30 dag marchewki
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę, masło i rozmieszać na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. Smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go, jeśli potrafimy).

Śliwka Damacha foto: Barbara KapustaNajpopularniejsza odmiana śliwy naszych sadów przydomowych, odporna, nie potrzebująca oprysków i bardzo plenna. Niezastąpiona do produkcji powideł oraz suszenia. Smakiem niewiele ustępuje węgierkom, a nawet jest słodsza. W czasie produkcji powideł dzięki tym walorom dodawano mniej cukru, ale proces ten był czasochłonny. Mankamentem damach jest fakt, że miąższ uporczywie trzyma się pestki. Za to efekt jest znakomity. Powidła z damach są wspaniałe i godne polecenia. Kolejna zaleta damach jest ich przydatność do suszenia. Chcąc uzyskać produkt najwyższej jakości, należy śliwy suszyć gorącym dymem uzyskanym z płonącego drzewa liściastego. I w tym przypadku Damacha króluje nad węgierką. Susz jest słodszy, bardziej mięsisty, a podczas gotowania barwi potrawy.

Gęsina foto: Magdalena Wach Składniki:
- 1 gęś (2-3 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól
Nadzienie:
- 30 dag mięsa wołowo-wieprzowego
- 15 dag wątróbek drobiowych
- 1 pietruszka (10 dag)
- 1 marchew (12 dag)
- 2 cebule (20 dag)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone grzyby (2-3 dag)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś umyć i osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę rozciąć od strony grzbietu i wyjąć wszystkie kości, tak aby mięso pozostało przy skórze. Pozostawić jedynie kości udowe i skrzydeł. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Przygotować nadzienie: grzyby umyć i namoczyć. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Kości, skrzydełka i szyjkę włożyć do garnka, wlać 1 l zimnej wody, dodać warzywa, 1 cebulę, grzyby, sól, pieprz i gotować około 1 godz. Wywar przecedzić. Mięso umyć, osuszyć i drobno pokroić. Pozostałą cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle razem z wątróbkami.

Nalewka Sośniak foto: Arch Urzędu Marszałkowskiego Woj. Świętokrzyskiego Składniki:
- syrop sosnowy (kwiaty sosnowe zasypujemy cukrem i stawiamy na słońcu, kiedy puszczą soki, odlewamy powstały syrop,  można użyć sitka aby nalewka nie była z tzw. trocinami)
- syrop z szyszek zbieranych w czerwcu ( szyszki kroimy i zasypujemy cukrem, stawiamy na słońcu, kiedy puszczą soki odlewamy powstały syrop, można użyć sitka)
- spirytus
- woda
- gałązka sosnowa
- składnik X będący tajemnicą gospodarstwa

Sposób przygotowania:

Syrop sosnowy łączymy z syropem z szyszek, dodajemy spirytus i wodę, która służy do rozcieńczenia. Na koniec dla dekoracji do butelki wkładamy gałązkę sosnową.

Truskawka Buska Faworytka foto: Arch. KGW w Błońcu i Nowej Wsi

Z ustnych przekazów najstarszych mieszkańców Błońca i Nowej Wsi wynika, że uprawa truskawek w tych miejscowościach miała miejsce już w latach 30-tych XX wieku. Gleba, położenie geograficzne, specyficzny uzdrowiskowy klimat oraz tradycyjna technologia uprawy ma wyraźny wpływ na charakter truskawki buskiej. We wspomnieniach najstarszych gospodarzy pojawia się temat truskawek opisany przez Aleksandrę Imosę (Aktualności rolnicze, Poznajemy Świętokrzyskie Smaki, 6/2007):

© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013