Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×
Tarta Fasolowa foto: Izabela Andruszkiewicz Ciasto na tartę:
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki wody
Masa fasolowa:
Składniki:
- szklanka białej fasoli
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 80 dag ostrego żółtego sera
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- pieprz
- sól

Ciasto na tartę:

Sposób przygotowania:

Masło drobno posiekać. Dodać mąkę, szczyptę soli, wodę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Włożyć do wysmarowanej masłem formy do tart. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Masa fasolowa:

Sposób przygotowania:

Opłukaną fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na 3 godz., po czym przecedzić, włożyć do garnka, wlać litr wody i ugotować. Miękką fasolę osączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Grzyby ugotować, osączyć i zemleć. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie i wraz z grzybami dodać do fasoli. Starannie wymieszać dodając żółtko, starty ser, przyprawy, a na koniec pianę ubitą z białek.
Masę przełożyć na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Ciekawostka:
Związki odżywcze, sole mineralne i witaminy zadecydowały o dynamicznym rozwoju uprawy fasoli korczyńskiej na terenie Ponidzia. Od dawna znane są właściwości lecznicze fasoli. Proszkiem z wysuszonych strąków posypywano chore miejsca na skórze (świeże oparzenia, egzemy i rany), odwary i wyciągi stosowano przeciwko cukrzycy. Obecnie w użyciu są odwary z rozdrobnionych strąków fasoli stosowane pomocniczo w kamicy nerkowej, chorobie reumatycznej i schorzeniach skórnych, co podnosi jej atrakcyjność leczniczą.

Samorządowe Gimnazjum
im. św. Kingi w Nowym Korczynie

Izabela Andruszkiewicz
u. Partyzantów 13
28-136 Nowy Korczyn
tel. +48 41 377 14 37
II miejsce w kategorii produkt roślinny
w konkursie p.n. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo" w 2003 roku.
© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013