Tarta Fasolowa foto: Izabela Andruszkiewicz Ciasto na tartę:
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki wody
Masa fasolowa:
Składniki:
- szklanka białej fasoli
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 80 dag ostrego żółtego sera
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- pieprz
- sól

Ciasto na tartę:

Sposób przygotowania:

Masło drobno posiekać. Dodać mąkę, szczyptę soli, wodę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Włożyć do wysmarowanej masłem formy do tart. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Masa fasolowa:

Sposób przygotowania:

Opłukaną fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na 3 godz., po czym przecedzić, włożyć do garnka, wlać litr wody i ugotować. Miękką fasolę osączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Grzyby ugotować, osączyć i zemleć. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie i wraz z grzybami dodać do fasoli. Starannie wymieszać dodając żółtko, starty ser, przyprawy, a na koniec pianę ubitą z białek.
Masę przełożyć na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Ciekawostka:
Związki odżywcze, sole mineralne i witaminy zadecydowały o dynamicznym rozwoju uprawy fasoli korczyńskiej na terenie Ponidzia. Od dawna znane są właściwości lecznicze fasoli. Proszkiem z wysuszonych strąków posypywano chore miejsca na skórze (świeże oparzenia, egzemy i rany), odwary i wyciągi stosowano przeciwko cukrzycy. Obecnie w użyciu są odwary z rozdrobnionych strąków fasoli stosowane pomocniczo w kamicy nerkowej, chorobie reumatycznej i schorzeniach skórnych, co podnosi jej atrakcyjność leczniczą.

Samorządowe Gimnazjum
im. św. Kingi w Nowym Korczynie

Izabela Andruszkiewicz
u. Partyzantów 13
28-136 Nowy Korczyn
tel. +48 41 377 14 37
II miejsce w kategorii produkt roślinny
w konkursie p.n. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo" w 2003 roku.