Kołacz z Kołaczkowic foto: Ilona Marzec Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ½ kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody
- sól do smaku
- łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko, sodę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy a następnie formujemy okrągły placek o średnicy 20 – 25 cm i grubości 5 - 7 cm. Taki placek kładziemy na rozgrzane fajerki i pieczemy przez 45 min. na złoto – brązowy kolor z obu stron.
Podaje się go ze słodkim mlekiem, masłem lub zamiast ziemniaków z sosem np. grzybowym.

Ciekawostka:

Kołacz wytwarzany jest przez Panie skupione w Kole Gospodyń Wiejskich w Kołaczkowicach, które dysponują piecem chlebowym z fajerkami. Nazwa Kołacza pochodzi od nazwy miejscowości Kołaczkowice, której pierwszy zapis odnotowano w 1404 roku – „Colaczouicze" a w 1508 roku – „Kolaczkowycze" (Leszek Marciniec, „Sołectwa Gminy Busko-Zdrój", Kielce 2003). Przepis i metoda wytwarzania Kołacza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie wśród Kołaczkowskich Gospodyń.
Kołacz z Kołaczkowic szczególnie ceniony był na tzw. przednówku, gdy brakowało innych produktów.

KGW w Kołaczkowicach
Lucyna Jędrzejewska
Kołaczkowice 69
28-100 Busko-Zdrój
tel. +48 785 536 735