Fasolowa przekąska foto: Izabela Andruszkiewicz Składniki:
- 50 dag fasoli Jaś
- 1/4 szklanki miodu
- 2 kostki rosołowe
- łyżka majeranku
- sól

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odcedzić wodę w której była moczona i zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby woda przykryła ziarna. Dodać sól i gotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzucić kostki rosołowe i miód. Miękką, ale nie rozgotowaną fasolę osączyć.
Jeszcze ciepłą fasolę wymieszać z majerankiem.

Ciekawostka:

Wysuszone strąki fasoli mają barwę kremowożółtą. Suche nasiona lub niedojrzałe strąki wraz z nasionami są cennym warzywem zawierającym znaczne ilości białka. Poza tym są bogate w sole mineralne, zwłaszcza fosforu i wapnia oraz witaminy przede wszystkim z grupy B. Posiadają stosunkowo wysoką wartość kaloryczną - 100 g suchych nasion daje około 250 kalorii.

P.P.H.U „FASOLEX"
Ul. Rzeźniczka 22, 28-136 Nowy Korczyn
Tel./fax 41 377 10 34, www.fasolex.pl