Zapraszamy do uzdrowiska Busko-Zdrój. Noclegi, restauracje, aktywny wypoczynek, sanatoria, Uzdrowisko na 4 pory roku, Nocleg, w busku, sanatoria, noclegi, kwatery, pensjonaty, hotele, firmy, buskowianka, pokoje, handel, usługi, woda, mineralna, gazowana, niegazowana, kwatery, zabiegi, borowina, reumatyzm, krio, marconi, źródlana, wiadomośći, konkursy, imprezy, firmy, biznes, zdrowie, odnowa, biologiczna, busko, zdroj, zdrój, Busko, uzdrowisko, sanatorium, Busko-Zdrój, pokoje gościnne w Busku-Zdroju, masaż, fizykoterapia, kuracja, wypoczynek, aktualnosci, aktualności, wiadomości, wiadomosci, Ponidzie

LEGENDA

grzyby

runo leśne

zwierzeta

przyjazd ze zwierzętami

jadalnia

wyżywienie

konie

jazda konna

koscioly

zabytki sakralne

namiot

rozbicie namiotu

narty

wyciąg narciarski

nocleg

nocleg

ogniska

ognisko, grill

parking

parking

plywanie

kąpielisko

prysznic

łazienka

rower

wypożyczanie rowerów

ryby

wędkowanie

sady

sad owocowy

sport

rekreacja

wycieczki_piesze

wędrówki piesze

zabytki

zabytki

inwalida

dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych

×

Gulasz, zupa czosnkowa, placki po węgiersku, ruskie pierogi oraz hit polskich festynów czyli chleb ze smalcem i ogórkiem to potrawy jakimi podczas Festiwalu Kultury Kulinarnej „Gastrofest" Busczanie częstowali mieszkańców Szigetszentmiklós. W dniach od 12 do 15 września odbyła się IV edycja tej międzynarodowej węgierskiej imprezy.

Jak zwykle festiwal przyciągnął rzesze miłośników kuchni europejskiej, którą reprezentowały delegacje z Niemiec (Steinheim), Bułgarii (Gorna Oryahovica), Macedonii (Kocani), Rumunii (Gyergyószentmiklós/Transylwania), Polski (Busko-Zdrój) oraz gospodarze.

Polska ekipa przyjechała na Węgry w składzie: Magdalena Cygan, Maria Prędka, Wioletta Koźbiał i Jacek Tarkowski, którzy z entuzjazmem zostali powitani przez lokalną społeczność smakowicie zajadającą ciasto drożdżowe ze śliwką oraz jabłka w cieście.

- Najbardziej smakowały im zupa czosnkowa i placki po węgiersku - mówi Wioletta Koźbiał kierownik polskiej ekipy - Delegacje z innych państw nie mogły się natomiast nadziwić na ile sposobów można przyrządzić jabłka. Niewątpliwie miło nam było słyszeć słowa, że na polskie jedzenie mieszkańcy Szigetszentmiklos czekali cały rok - dodaje pani Wioletta.

Oprócz dań obiadowych i deserów na buskim stoisku można było spróbować wina ze zbrodzickiej winnicy „Nobile Verbum" oraz domowych przetworów takich jak: marynowane ogórki czy grzyby oraz własnoręcznie przygotowane soki owocowe, jagodowe i jeżynowe.

Zabawa, której towarzyszyła muzyka na żywo trwała do późnego wieczora. W podziękowaniu za wspólnie spędzony czas gospodarze zaprosili zagranicznych gości na całodzienną wycieczkę po pobliskim Budapeszcie. Dziękujemy!!!

© Copyright 2011 Urząd Miasta i Gminy w Busku-Zdroju Projekt i realizacja Crafton    |    Korekta: Norbert Garecki

...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...

Projekt: "Kampania promocyjna Miasta i Gminy Busko-Zdrój oraz utworzenie centrum informacji
turystycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013